سنسورها در ابزار دقیق به عنوان یکی از کاربردی ترین تجهیزات شناخته می شوند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. سنسور دستگاهی است که پیشرفتها را در مقادیر الکتریکی یا فیزیکی یا سایر کمیتها شناسایی میکند و بهگونهای که بازدهی را به عنوان تأیید پیشرفت در کمیت ارائه میکند.
در ادامه به بررسی انواع سنسورها در ابزار دقیق خواهیم پرداخت.
انواع سنسورها در ابزار دقیق
همانطور که گفته شد در اتوماسیون صنعتی، سنسورها نقشی مهمی در ساخت محصولات هوشمندانه و خودکار دارند.سنسور ها به فرد اجازه می دهد تا انواع تغییراتی مانند تغییر در موقعیت، طول، ارتفاع، بیرونی و جابجایی که در سایت های تولید صنعتی رخ می دهد را شناسایی، تجزیه و تحلیل، اندازه گیری و پردازش کنند.
انواع سنسورهای مورد استفاده در اتوماسیون صنعتی:
- سنسورهای دما
- سنسورهای فشار
- سنسورهای MEMS
- سنسورهای گشتاور
دسته بندیهای مختلفی از انواع سنسورها در ابزار دقیق توسط کارشناسان مختلف ارائه شده است. هر کدام از این دسته بندی ها یک معیار خاص را برای تقسیم سنسورها در نظر میگیرند. در ادامه با ما در ایمن برق پارسا همراه باشید تا مهمترین دسته بندی های سنسورها در ابزار دقیق بپردازیم و شما را با انواع سنسورها در ابزار دقیق آشنا کنیم.
انواع مختلفی از سنسورها وجود دارد ک هر کدام به منظور خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. انواع سنسورها را میتوان در خانه ها، اداره جات، ماشینها، اتوبوسها، قطارها، رایانهها، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهها، نیروگاهها، رستورانها، کارخانههای فرآوری مواد غذایی، خطوط تولید، کارخانه جات صنعتی و ... یافت.
انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس اکتیو و یا پسیو بودن
در این نوع دسته بندی انواع سنسورها در ابزار دقیق به دو دسته سنسورهای اکتیو (Active) و سنسورهای پسیو (Passive) تقسیم میشوند. سنسورهای اکتیو یا فعال آنهایی هستند که نیاز به سیگنال تحریک خارجی دارند و از طرف دیگر سنسورهای پسیو یا غیرفعال به هیچ سیگنال تحریک خارجی نیاز ندارند و مستقیماً پاسخ خروجی را تولید میکنند.
انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس نوع ابزار تشخیص
نوع دیگر دسته بندی انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس ابزار تشخیص استفاده شده در سنسور می باشد:
- سنسورهای الکتریکی (Electric)
- سنسورهای بیولوژیکی (Biological)
- سنسورهای شیمیایی (Chemical)
- سنسورهای رادیواکتیو (Radioactive)
انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس نوع تبدیل
سنسورها در ابزار دقیق را میتوان براساس نوع تبدیلی (تبدیل سیگنال ورودی به خروجی) که در آنها صورت میپذیرد به انواع مختلفی تقسیم کرد.
- سنسورهای فوتوالکتریک (Photoelectric)
- سنسورهای ترموالکتریک (Thermoelectric)
- سنسورهای الکتروشیمیایی (Electrochemical)
- سنسورهای الکترومغناطیسی (Electromagnetic)
- سنسورهای ترمواپتیک (Thermooptic)
انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس دیجیتال و یا آنالوگ بودن
انواع سنسورها در ابزار دقیق را میتوان به دو دسته کلی سنسورهای آنالوگ (Analog) و دیجیتال (Digital) تقسیم کرد. سنسورهای آنالوگ یک خروجی آنالوگ تولید میکنند، به این معنی که سیگنال خروجی این سنسورها پیوسته است.
اما سنسورهای دیجیتال، بر خلاف سنسورهای آنالوگ، با داده های گسسته یا دیجیتال کار میکنند. داده های موجود در سنسورهای دیجیتال که برای تبدیل و انتقال استفاده میشوند، ماهیت دیجیتالی دارند.
انواع سنسورها در ابزار دقیق بر اساس نوع عملکرد
سنسورها در ابزار دقیق با انواع مختلفی طراحی و تولید می شوند که آنها را با توجه به نوع عملکردشان به دسته های مختلفی تقسیم می کنند:
- سنسورهای موقعیت (Position Sensors)
- تماسی (Contacting)
- غیر تماسی (Non-contacting)
- اثر هال (Hall effect)
- خازنی (Capacitive)
- جریانهای ادی یا گردابی (Eddy Current)
- اولتراسونیک (Ultrasonic)
- لیزری (Laser)
- خطی (Linear)
- روتاری (Rotary)
- سنسورهای فشار (Pressure Sensors)
- سنسورهای دما (Temperature Sensors)
- سنسورهای نیرو (Force Sensors)
- سنسورهای لرزهسنج (Vibration Sensors)
- سنسورهای پیزو (Piezo Sensors)
- سنسورهای اندازهگیری مشخصههای سیالات (Fluid Property Sensors)
- سنسورهای رطوبت (Humidity Sensors)
- سنسورهای کرنشسنج (Strain gauges)
- حسگرهای نوری (Photo Optic Sensors)
- سوئیچ های جریان (Flow and Level Switches)
- سنسورهای شتابسنج (Accelerometer)
- سنسور گاز (Smoke and gas and Sensor)
- میکروفون یا سنسور صدا (Microphone (Sound Sensor))
- سنسور شیبسنج (Tilt Sensor)
- سنسور رنگ (Color Sensor)
- سنسور مادن قرمز (IR (Infrared) Sensor)
- سنسور مجاورتی (Proximity Sensors)
انواع سنسور فشار در ابزار دقیق
انواعی از سنسورهای فشار موجود هستند که طرز کار مشابهی دارند؛اما برای تبدیل فشار به سیگنال از فناوری های مختلفی استفاده می کنند.
سنسور فشار خازنی (Capacitive Pressure Sensors)
سنسورهای فشار خازنی از یک دیافراگم استفاده می کنند که توسط فشار وارد شده منحرف و منجر به تغییر در ظرفیت خازن می شود وفشار از طریق همین اختلاف ظرفیت مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
سنسور فشار پیزوالکتریک (Piezoelectric Pressure Sensors)
هنگامی که مواد پیزوالکتریک یا Piezoelectric Element (موادی مانند سرامیک یا کوارتز) تحت تنش قرار می گیرند، ولتاژی تولید می شود که قابل اندازه گیری است. از طریق این اختلاف پتانسیل الکتریکی، فشار اندازه گیری می شود.
سنسور فشار استرین گیج یا کرنش سنج (Strain Gauge Pressure Sensors)
این سنسورها براساس تغییر در مقاومت موادی مانند سیلیکون، هنگامی که تحت تنش قرار می گیرند، کار می کنند. این قضیه به عنوان اثر پیزومقاومتی یا پیزورسیستیو (Piezo resistive Effect) شناخته می شود.
جمع بندی
انواع مختلفی از سنسورها وجود دارد ک هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. انواع سنسورها را میتوان در خانه ها، اداره جات، ماشینها، اتوبوسها، قطارها، رایانهها، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهها، نیروگاهها، رستورانها، کارخانههای فرآوری مواد غذایی، خطوط تولید، کارخانه جات صنعتی و ... مورد استفاده قرار داد.
در این مقاله به بررسی انواع سنسورها در ابزار دقیق پرداختیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. برای تهییه انواع تجهیزات ابزار دقیق و همچنین تجهیزات ضد انفجار می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کرده و با مشاوران ما در تماس باشید.
شماره تلفن جهت مشاوره در خرید: 09171116058
دیدگاه خود را بنویسید