دتکتور گازی
دتکتور گازی
در محیط هایی که احتمال نشت گاز وجود دارد(بیشتر محیط های صنعتی)، خطرات زیادی وجود دارد که می تواند اموال و جان کارکنان را به خطر بیاندازد. در این مکانها گازهای سوختنی قابل اشتعال مانند CNG استفاده میشود که با کوچک ترین نقص فنی و اشتباه، مشتعل می شوند.
در محیط های مسکونی نیز امکان نشت گاز از شوفاژخانه ها و وسایل گازسوز خانه وجود دارد. دتکتور گاز برای تشخیص گازهای خطرناک در محیط های مسکونی نیز طراحی و تولید شدهاند. در مواقعی که میزان گاز موجود در هوا از حد مجاز استاندارد در سیستم بالاتر برود، دتکتور گاز، سیگنال اعلام خطر را به کنترل پنل مرکزی انتقال می دهد. نشت گاز های اشتعال زا چه در محیط خانه و چه در مراکز صنعتی، بسیار خطرناک است و می تواند باعث اتفاق های ناگوار و آتش سوزی شود.
توجه داشته باشید که در محیط های صنعتی که مستعد انفجار هستند، مانند پالایشگاه ها، سکو های نفتی، مخازن گاز، پتروشیمی ها و... باید حتما از دتکتر های گاز ، تجهیزات ابزار دقیق و تجهیزات ضد انفجار استفاده شود. با استفاده از این تجهیزات می توان تا حد زیادی از وقوع انفجار و آتش سوزی ها جلوگیری کرد.
دتکتور گازی چیست؟
دتکتور گاز تجهیزی است که وجود گازهای قابل اشتعال و سمی در فضا را شناسایی میکند( دتکتور گاز متان، دتکتور گاز هیدروژن، دتکتور گاز هیدروکربنی، دتکتور گاز هیدروژن، دتکتور گاز مونوکسید کربن و...) . دتکتور گاز در مدل های مختلفی تولید می شوند و جزء تجهیزات ابزار دقیق و ایمنی در ساختمانها و محیط های صنعتی به شمار می روند. به کمک این تجهیز میتوان نشت گاز ها را به سرعت تشخیص داد و از انتشار آن در محیط جلوگیری کرد. دتکتور گاز غلظت غیرعادی گاز را به سرعت تشخیص داده و بلافاصله به سیستمهای کنترلی انتقال می دهد.
عملکرد دتکتور گاز چگونه است؟
عملکرد دتکتور گاز به این صورت است که دستگاه به وسیله سنسورهای حساس به گاز، تغییرات شیمیایی و فیزیکی را که به دلیل حضور گاز در محیط ایجاد میشود، تشخیص میدهد و سیگنال را به دستگاه های کنترل کننده ارسال می کند. در واقع دتکتور ها نسبت به حضور گاز ها حساس هستند و با تشخیص تغییراتی در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سنسور خود، به عنوان واکنشگر عمل میکنند.
این تغییرات شامل تغییر در ولتاژ، جریان الکتریکی، دما، نور و یا دیگر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سنسور می باشند. در نهایت دستگاه با تحلیل و بررسی این تغییرات، نوع گاز و مقدار آن را تشخیص میدهد و در صورتی که گاز خطرناک در محیط وجود داشته باشد، اعلام خطر میکند. این حسگرها معمولا یک زنگ صوتی قابل شنیدن برای اعلام هشدار به مردم در زمانی که یک گاز خطرناک شناسایی است دارد.
دتکتور گاز همچنین می تواند سطح خطر گاز را تشخیص داده و به دستگاه کنترل کننده ارسال کند. قابلیت هشداردهی در مواقع اضطراری و اخلالات در واحد های فرآوری، ذخیرهسازی و خطوط انتقال گاز را نیز یکی دیگر از کاربرد های این تجهیزات می باشد.
سنسور های موجود در دتکتور گاز
- لیستور
- مادون قرمز IR
- نیمه هادی
- الکتروشیمیایی
- پلیستری (با استفاده از دو سنسور کاتالیزوری)
- کاتالیزوری
- اکسید فلزی (بیشتر در آشکار سازهای گاز شهری و خانگی)
دتکتور های گاز در چه محیط هایی استفاده می شود؟
- سکوهای نفتی، پالایشگاهها، صنایع گازی، جایگاههای سوخت و CNG و...
- در عملیاتهایی مانند سوختگیری ماشینهای سوخت، ساخت و ساز، حفاری خاک آلوده، عملیات دفن زباله، ورود به محوطه فضایی و...
- دتکتور های گاز در کارخانههای صنعتی، پالایشگاهها، تولیدات داروسازی، آشکار سازی گاز در اتاق های باتری، امکانات فومیری، کارخانههای کاغذسازی، هواپیمایی و تاسیسات کشتیسازی، برنامه عملیاتی مواد خطرناک، تاسیسات تصفیه آب، وسایل نقلیه، تست کیفیت هوا و خانهها مورد استفاده قرار میگیرند.
- دتکتور گازی در خانههای هوشمند، قابلیت تشخیص این گاز را داشته و به سیستم کنترل مرکزی اعلام میکند.
- آشپزخانههای صنعتی
- صنایع شیمیایی و آزمایشگاهها
- استفاده از گاز اُزون به همراه کلر و بروم، جهت ضدعفونی کردن استخرها امری طبیعی است. اما اگر بر اثر یک اشتباه غلظت این گاز در محیط استخر بیشتر از حد طبیعی شود، مسمومیت ایجاد میکند. بنابراین استفاده از یک دتکتور گاز یا سنسور نشت گاز در این محیطها لازم است.
معرفی انواع دتکتور گاز
دتکتور گاز صنعتی ثابت
برای شناسایی و تشخیص مقدار گاز در مناطق صنعتی و محیط های خطرناک انفجاری، از دتکتور گاز صنعتی ثابت استفاده می شود. برای هر گازی غلظت مشخصی برای حد های انفجاری یا خفهکنندگی وجود دارد.
دتکتور های ضد انفجار به ما این امکان را می دهند تا نشت غیرعادی یا خطرناک گاز را در جو یا منطقه خاص، قبل از وقوع حادثه جبران ناپذیر شناسایی کنیم و اقدامات موثری در جهت کاهش خطرات جانی و مالی انجام دهیم.
آشکار ساز گاز خانگی یا شهری
نشت یاب خانگی یا Smoke detectors بیشتر جز تجهیزات کنترل حریق (آتش نشانی) می باشند که میتوانند گاز شهری و طبیعی، منوکسید کربن و کمبود اکسیژن را تشخیص دهند؛ در حالی که دتکتور های صنعتی میتوانند علاوه بر این موارد، طیف بسیار گستردهای از گازها را تشخیص دهند.
دتکتور پرتابل یا قابل حمل
دتکتور گاز پرتابل به دتکتور گازی گفته میشود که توسط یک فرد پوشیده یا حمل میشوند. مانیتورهای پرتابل که معمولاً با باتری کار می کنند برای تشخیص گازهای سمی یا قابل احتراق و همچنین برای نظارت بر کمبود اکسیژن در فضاهای محدود استفاده می شوند.
- سنسورهای مهره کاتالیستی: این آشکارسازها معمولاً برای تشخیص گازهای قابل احتراق استفاده می شوند. آنها با اندازه گیری گرمای احتراق تولید شده در هنگام تماس گاز مورد نظر با کاتالیزور گرم شده عمل می کنند. تغییر مقاومت مهره در اثر گرما برای تعیین غلظت گاز اندازه گیری می شود.
- حسگرهای گاز مادون قرمز (IR): آشکارسازهای گاز IR برای تشخیص گازهای مختلف از جمله هیدروکربن ها و دی اکسید کربن استفاده می شوند. آنها با اندازه گیری جذب تابش مادون قرمز توسط گاز هدف کار می کنند. هر گاز دارای طیف جذب مادون قرمز منحصر به فردی است که به آشکارساز اجازه می دهد حضور خود را شناسایی و کمیت کند.
- حسگرهای الکتروشیمیایی: این آشکارسازها اغلب برای تشخیص گازهای سمی مانند مونوکسید کربن، سولفید هیدروژن و کلر استفاده می شوند. آنها به واکنش های شیمیایی بین گاز هدف و محلول الکترولیت برای تولید سیگنال الکتریکی متناسب با غلظت گاز متکی هستند.
- آشکارسازهای فوتیونیزاسیون (PID): آشکارسازهای PID برای تشخیص ترکیبات آلی فرار (VOCs) و سایر گازها با پتانسیل یونیزاسیون کمتر از هوا استفاده می شوند. آنها با یونیزه کردن مولکول های گاز با استفاده از اشعه ماوراء بنفش (UV) و سپس اندازه گیری جریان الکتریکی حاصل کار می کنند.
این چهار نوع آشکارساز گاز طیف گسترده ای از کاربردها را پوشش می دهند و معمولاً در محیط های صنعتی، آزمایشگاه ها، نظارت بر محیط زیست و ایمنی شخصی استفاده می شوند.
انواع دتکتور تشخیص گاز
- آشکارساز گاز مونوکسید کربن
- آشکارسازی گاز رادون
- آشکارساز گاز شهری
- آشکارساز گاز فریون
- آشکارساز کروماتوگرافی گازی
- آشکارساز گازی گایگر مولر
- آشکارسازهای کروماتوگرافی گازی
- آشکارساز گاز متان یا دتکتور گاز متان
مشاوره در خرید دتکتور گاز
دتکتور های گاز یکی از تجهیزات ابزار دقیق و تجهیزات ضد انفجار می باشند که برای افزایش امنیت و جلوگیری از آتش سوزی، در محیط های صنعتی پرخطر مورد استفاده قرار می گیرند. قیمت دتکتور گاز بر حسب نوع آن و مدل خروجی، تعداد سنسور، نوع سنسور و نوع گاز آن متغیر می باشد. یکی دیگر از فاکتور هایی که بر قیمت دتکتور گاز تاثیر دارد، برند آن می باشد. قابل ذکر است که دتکتور های گاز دارای نوع ضد انفجار نیز هست که قیمت آن بیشتر می باشدو
برای دریافت مشاوره در خرید دتکتور گاز و همچنین انواع تجهیزات ابزار دقیق می توانید با مشاوران ما در فروشگاه ایمن برق پارسا تماس بگیرید.
شماره تماس: 09171116058