در محیط های صنعتی که مستعد انفجار هستند، سیگنالهای الکتریکی میتوانند محرک انفجار های بزرگ شوند. حضور گازهای مشتعل شونده در بسیاری از فضاهای صنعتی موضوعی عادی است و قاعدتاً در طراحی سیستمهای الکتریکی چنین فرایندهای صنعتی باید از تجهیزات الکتریکی ضد انفجار استفاده کنیم.
سوکت و پلاگ ضد انفجار یکی از تجهیزات ضد انفجار می باشد که برای جلوگیری از اشتعال گازها و بخارات قابل اشتعال موجود در هوا اطراف طراحی شده است. در ادامه به کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار خواهیم پرداخت
کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار چیست؟
سوکت و پلاگ ضدانفجار به دوشاخه و پریز الکتریکی گفته میشود که برای جلوگیری از اشتعال گازها و بخارات قابل اشتعال موجود در هوا اطراف طراحی شدهاند. سوکت و پلاگ ضد انفجار برای طراحی سیستمهای سیار در فضاهای حساس صنعتی و پالایشگاه طراحی و تولید شده اند.
حظه اتصال سوکتهای برق بحرانیترین شرایط کار تجهیزات سیار است. چرا که در این لحظه همواره خطر ایجاد جرقه وجود دارد. در عین حال هر گونه نفوذ آب و یا رطوبت به داخل سوکت باعث ایجاد جرقه خواهد شد. حتی لحظهی از برق کشیدن سوکتهای تحت بار نیز باعث ایجاد جرقه میشود. قاعدتاً تا زمانی که در فضای صنعتی و کارگاهی عادی مشغول کار هستید، چنین جرقههایی چالش برانگیز نیستند. اما رخداد این جرقهها در فضاهای حساس مانند محیط پالایشگاه که مستعد نشت گازهای انفجاری است، کاملاً خطرناک است.
سوکت و پلاگ های ضدانفجار طوری طراحی شدهاند که جلوی هرگونه انفجاری که به دلیل جرقههای داخل محفظه ایجاد میشود را میگیرد. همچنین درباره کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار میتوان گفت که به جلوگیری از اشتعال بخارات، گازها و گرد و غبار در هوای اطراف کمک میکند. جرقه و نوسانات الکتریکی ایجاد شده در هنگام وصل کردن یا قطع کردن اتصال میتوانند مرگبار باشند، زیرا اگر هر جرقه به فضای خطرناک اطراف نشت کند با مشتعل کردن هوای اطراف منجر به انفجار بزرگ میشود.
این تجهیزات ضد انفجار معمولاً در محیطهای صنعتی که مواد فرار و قابل اشتعال وجود دارد، استفاده میشود. اصطلاح ضد انفجار به این معنی نیست که کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار جلوگیری از انفجار باشد، بلکه برای جلوگیری از جرقه و نوسانات الکتریکی طراحی شدهاند. این تجهیزات به گونه ای طراحی شده اند که هیچ گونه جرقه و اتصال الکتریکی به خارج از محفظه راه پیدا نمی کند و هیچگونه مواد قابل اشتعال به درون محفظه راه پیدا نخواهد کرد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد تجهیزات ضد انفجار مطلب زیر را مطالعه کنید:
ویژگیها و کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار
- کلید پریز ضد انفجار معمولاً در یک محفظه محکم و مهر و موم شده قرار میگیرد. این طراحی به جلوگیری از هرگونه جرقه یا شعلهای که ممکن است در داخل دستگاه رخ دهد کمک میکند.
- اتصالات و نقاط ورودی سوکت و پلاگ ضدانفجار برای جلوگیری از ورود گازهای قابل اشتعال یا گرد و غبار به شکلی محکم بسته میشوند.
- سوکت و پلاگ ضدانفجار اغلب از موادی ساخته میشوند که میتوانند در برابر شرایط سخت محیطی مانند خوردگی مقاومت کنند. این موضوع در کاربرد سوکت و پلاگ ضدانفجار نیز تاثیر میگذارد.
- برخی از انواع سوکت و پلاگ ضدانفجار ممکن است شامل شعله گیرها باشند که برای جلوگیری از انتقال شعله از داخل به بیرون محفظه طراحی شدهاند.
- مهمترین مزیت کلید پریز ضد انفجار ایمنی است. آنها برای جلوگیری از ایجاد جرقه در هنگام وصل و جدا کردن دستگاههای الکتریکی طراحی شدهاند.
- سوکت و پلاگ ضدانفجار برای استفاده در محیطهای خطرناک مانند کارخانههای شیمیایی، پالایشگاههای نفت و سایر کاربردها با خطر انفجار مناسب هستند.
- کلید پریز ضد انفجار از مواد مرغوب ساخته شدهاند تا در برابر محیطهای سخت مقاومت بالای داشته باشند. آنها در برابر خوردگی، آب و گرد و غبار مقاوم هستند که دوام و طول عمر طولانی آنها را تضمین میکند.
- سوکت و پلاگ ضدانفجار در طیف وسیعی از اندازهها و اشکال تولید میشوند؛ بنابراین میتوان مدل مناسب را مطابق با دستگاههای الکتریکی خریداری کرد.
- اگرچه کلید پریز ضد انفجار گرانتر از مدلهای استاندارد هستند، اما با کاهش خطر انفجار و بهبود قابلیت اطمینان تجهیزات الکتریکی میتوانند در بلند مدت مقرون به صرفه باشند.
برخی از انواع سوکت و پلاگ ضدانفجار ممکن است ویژگیهای اضافی مانند مکانیسمهای قفل پیشرفته، قابلیتهای نظارتی یا سازگاری با پروتکلهای صنعتی خاص باشند. این ویژگیها میتوانند به هزینه تاثیر بگذارند.
اجزای سوکت و پلاگ ضدانفجار
اجزای سوکت و پلاگ ضد انفجار (پریز ضد انفجار) با دقت طراحی شدهاند تا خطر اشتعال را در محیطهای خطرناک به حداقل برسانند. محفظه بیرونی یک جزء مهم و حیاتی است که برای مهار هرگونه جرقه، شعله یا قوس طراحی میشود. مواد مورد استفاده برای محفظه بیرونی سوکت و پلاگ ضدانفجار معمولاً محکم و مقاوم در برابر ضربه، خوردگی و عوامل محیطی است. محفظه بیرونی میتواند از پلاستیک ضخیم و فشرده با پوشش آلومینیومی یا GRP (پوشش عایق با لایهای شیشهای) باشد. قابلیت ضد انفجار سوکتهای آلومینیومی با سوکتهای بدنه GRP یکسان است. اما کاربرد سوکتهای بدنه GRP برای حضور در مکانهای اسیدی است.
کنتاکتها و ترمینالهای داخلی سوکت و پلاگ ضدانفجار طوری ساخته شدهاند که خطر ایجاد جرقه را به حداقل برسانند.کنتاکتها و ترمینالهای داخلی سوکت و پلاگ ضدانفجار معمولا از موادی ساخته میشوند که احتمال کمتری برای ایجاد جرقه دارند. هدف این طراحی جلوگیری از قوس الکتریکی است که میتواند به عنوان منبع احتراق عمل کند. همچنین تمامی سوکتهای صنعتی و ضدانفجار از یک سوئیچ اینترلاک بهره میبرند که مجهز به مکانیزم قفل یا نگهدارنده داخلی است.
انواع مدل های سوکت و پلاگ ضدانفجار
انواع سوکت پلاگ های ضد انفجار در مدلهای Exd و Exde طراحی و تولید می شوند. این دستهبندی معرف مقدار حفاظت سوکت در مقابل نفوذ گازهای انفجاری میباشد. در عین حال انواع سوکت پلاگ ضد انفجار با درجات حفاظت IP54 الی IP67 طراحی میشود. این اعداد معیار محافظت در مقابل نفوذ غبار و رطوبت هستند. عدد اول IPXX معرف حافظت گرد و غبار و عدد دوم IPXX معرف محافظت در مقابل نفوذ رطوبت است. هرچه اعداد IP بالاتر باشد به معنی آن است که سوکت پلاگ از درجه حفاظت بالاتری برخوردار است.
جمع بندی
سوکت پلاگ ضد انفجار (Explosion-proof plug socket) برای تأمین امنیت کار تجهیزات الکتریکی در فضاهای مستعد حضور گازهای انفجاری طراحی و تولید شده است.از آنجا که توان تجهیزات الکتریکی فضاهای صنعتی بالا است، اتصال تحت حضور ولتاژ آنها مستعد ایجاد جرقه است. اما با نصب و استفاده اصولی از انواع سوکت پلاگ ضد انفجار به طور کامل میتوانیم خطر هر نوع انفجار در فضاهای خاص صنعتی را برطرف نماییم، چراکه این تجهیزات در برابر نفوذ هرگونه مواد قابل اشتعال مقاوم هستند و هیچگونه نشت الکتریکی به خارج از محفظه خود ندارند.
جهت تهییه سوکت پلاگ ضد انفجار و همچنین انواع تجهیزات ضد انفجار می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کنید و با مشاوران ما تماس بگیرید.
شماره تلفن: 09171116058
دیدگاه خود را بنویسید