محصولات و تجهیزات ضد انفجار دارای گواهینامه ATEX یا IECEx در هر مکانی که ممکن است حاوی یا دارای فعالیت هایی باشد که اتمسفرهای انفجاری یا بالقوه انفجاری ایجاد می کند ضروری هستند. تعدادی از مکان‌ها وجود دارند که می‌توان آن‌ها را به عنوان قرار گرفتن در یک جو انفجاری تعریف کرد، برخی واضح‌تر مانند یک سکوی نفتی، و برخی دیگر که ممکن است فکر نکنید به‌خصوص انفجاری هستند، مانند آسیاب آرد یا صنعت نساجی. در ادامه با ما در ایمن برق پارسا همراه باشید تا به تفاوت بین ATEX و IECEx بپردازیم.

تفاوت بین ATEX و IECEx چیست؟

گواهینامه IECEx به محصولاتی اعطا می شود که عملکرد ایمن آنها در محیط های دارای قابلیت انفجار یا اشتعال به طور کامل آزمایش شده باشد. در حقیقت گواهینامه IECEx یک روش پذیرفته شده بین المللی، مطابق با استانداردهای IEC  است. 

همه محصولات دارای گواهینامه ATEX با نشانه Ex شناخته می شوند. نشان Ex به معنی «ایمن در محیط های انفجاری» است. تجهیزاتی که در محیط های خطرناک به کار گرفته می شوند شامل الکتروموتور، درایو فرکانس متغیر VFD، سافت استارتر، گیربکس، سروو موتور، کابل ها، اتصالات و موارد مشابه دیگر است.

مانند گواهینامه ATEX، IEC Ex اطمینان و آگاهی را ارائه می دهد که همه چیز از تجهیزات و نصب تا ساخت، بهره برداری و نگهداری محصولات گواهی شده با استانداردهای بین المللی IEC مطابقت دارد و برای هدف آنها مناسب است.

اگرچه تفاوت های کوچکی بین هر گواهی وجود دارد، ATEX و IEC Ex بسیار شبیه به هم هستند. تفاوت اصلی در موقعیت جغرافیایی است که در آن گواهینامه به رسمیت شناخته شده و پذیرفته شده است. در حالی که ATEX یک الزام در اروپا است، IEC Ex در چندین کشور در سطح بین المللی پذیرفته شده است.

تفاوت های کلیدی بین ATEX و IECEx

تفاوت اصلی بین ATEX و IECEx این است که گواهینامه ATEX فقط برای کشورهای اتحادیه اروپا اعمال می شود در حالی که گواهینامه IECEx در سطح جهانی پذیرفته می شود. از این رو، گواهینامه IECEx در مقایسه با گواهینامه ATEX بیشتر شناخته شده و پذیرفته شده است.

تفاوت کلیدی دیگر بین گواهینامه های ATEX و IECEx این است که ATEX قانون محور است در حالی که IECEx استاندارد محور است. تولید کننده مسئول کل فرآیند صدور گواهینامه ATEX برای محصولات است. از سوی دیگر، مسئولیت اطمینان از اینکه محصولات مورد نیاز دارای گواهینامه IECEx هستند، بر عهده طرف صدور گواهینامه خارجی است.

یک روش اساسی که ATEX با IECEx متفاوت است، نحوه تنظیم هر گواهی است. گواهینامه IECEx از چهار طرح تشکیل شده است: IECEx Equipment Scheme، IECEx Conformity Mark License، IECEx Services Scheme و IECEx Certified Persons Scheme. این چهار طرح برای اطمینان از انطباق هر جنبه ای از محصولات با استاندارد IECEx، از کیفیت خود تجهیزات Ex گرفته تا شایستگی پرسنلی است که چنین تجهیزاتی را در محیط های خطرناک کار می کنند. از سوی دیگر، گواهینامه ATEX تنها شامل 2 دستورالعمل است: ATEX 95 و ATEX 137.

علاوه بر این، گواهینامه ATEX می تواند بر اساس یک گزارش تست IECEx باشد، اما اسناد ATEX ممکن است لزوما از گواهی IECEx پشتیبانی نکند. بنابراین، به یک الزام رایج در صنعت برای محصولات تبدیل شده است که دارای گواهینامه های ATEX و IECEx باشند.

معرفی گواهی ATEX

ATEX از عبارت فرانسوی "ATmosphere EXplosibles" گرفته شده است و یک گواهینامه اجباری برای همه محصولاتی است که در سراسر اروپا فروخته می شوند. ATEX شامل دو دستورالعمل اروپایی است که نوع تجهیزات و شرایط کاری مجاز در محیط های خطرناک را الزامی می کند.

دستورالعمل ATEX 95

دستورالعمل ATEX 2014/34/EC، همچنین به عنوان ATEX 95 شناخته می شود، برای ساخت تمام تجهیزات و محصولاتی که در محیط های بالقوه انفجاری استفاده می شوند، اعمال می شود. دستورالعمل ATEX 95 الزامات بهداشتی و ایمنی اساسی را بیان می کند که همه تجهیزات ضد انفجار و محصولات ایمنی باید رعایت کنند تا در اروپا تجارت شوند.

دستورالعمل ATEX 137

دستورالعمل ATEX 99/92/EC که با نام ATEX 137 نیز شناخته می شود، با هدف حفاظت از سلامت و ایمنی کارکنانی است که دائماً در معرض محیط های کاری بالقوه انفجاری هستند. در بخشنامه آمده است:

  • الزامات اساسی برای حفاظت از ایمنی و سلامت کارگران
  • طبقه بندی مناطقی که ممکن است دارای جوی بالقوه انفجاری باشند
  • مناطقی که دارای جوی بالقوه انفجاری هستند باید با علامت هشدار همراه باشند

بیشتر بخوانید: استاندارد Atex چیست؟

معرفی گواهی IECEX

IECEx مخفف صدور گواهینامه توسط کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی برای جوهای انفجاری است. برای دریافت گواهینامه IECEx، همه محصولات باید از طریق یک فرآیند نظارت شده توسط کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی عبور کنند تا اطمینان حاصل شود که حداقل الزامات ایمنی را برآورده می کنند. این فرآیند تعیین می کند که آیا محصولات می توانند در مکان های خطرناک یا بالقوه انفجاری استفاده شوند یا خیر.

داشتن گواهینامه IECEx اجازه می دهد تا محصولات و تجهیزات در سراسر کشورها بدون نیاز به آزمایش مجدد و تأیید مجدد برای هر کشور معامله شوند. از آنجایی که کشورهای مختلف استانداردهای ایمنی متفاوتی را رعایت می کنند، محصولات یک کشور باید مجدداً در کشور دیگری آزمایش شوند تا از دستورالعمل های آن برای استفاده در مناطق خطرناک پیروی کنند. بنابراین، IECEx به عنوان مجموعه ای مشترک از استانداردهای ایمنی در میان صدور گواهینامه کشورهای شرکت کننده عمل می کند که به کاهش هزینه های آزمایش و صدور گواهینامه برای تولید کنندگان کمک می کند. کشورهای شرکت کننده در طرح IECEx شامل اکثر کشورهای اروپا، کانادا، استرالیا، روسیه، چین، ایالات متحده آمریکا و آفریقای جنوبی است.

بیشتر بخوانید: استاندارد IEC چیست؟

مشاوره در خرید تجهیزات ضد انفجار ATEX و IECX

در این مقالع به معرفی تفاوت بین ATEX و IECEx پرداختیم. این دو گواهی ضد انفجار دارای شباهت ها و تفاوت های مهمی می باشند که به آن ها پرداختیم. فروشگاه ایمن برق پارسا ارائه دهنده انواع تجهیزات ضد انفجار و تجهیزات ابزار دقیق با گواهی های معتبر از جمله ATEX و IECX می باشد.

برای اطلاعات بیشتر در مورد خرید تجهیزات دارای گواهی های ATEX و IECX می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کنید و با مشاوران ما در تماس باشید.

شماره تلفن جهت مشاوره در خرید: 09171116058