استفاده از تجهیزات ابزار دقیق و اندازه گیری در صنعت های مختلف امری مهم می باشد. فلومتر یکی از این تجهیزات در ابزار دقیق می باشد که برای اندازه گیری حجم یا جرم یک سیال (گاز یا مایع)، کاربرد دارد. فلومتر ها با نام های زیادی مانند دبی سنج، نشانگر جریان، جرم سنج، کنتور و سنسور دبی شناخته می شوند. در ادامه به طور کامل به این موضوع می پردازیم که فلومتر چیست؟ و چه کاربرد هایی دارد؟
فلومتر چیست؟
فلومتر دستگاهی است که برای اندازه گیری حجم یا جرم یک گاز یا مایع در محیط های صنعتی استفاده می شود. فلومترها بسته به استفاده در صایع خاص با نام های زیادی مانند دبی سنج، نشانگر جریان، سنج مایع، سنسور دبی و غیره شناخته می شوند. با این حال، همه آنها جریان را اندازه گیری می کنند.
توجه داشته باشید که همه فلومترها یکسان اندازه گیری نمی کنند و داده ها را در اختیار شما قرار نمی دهند. از آنجایی که تمام سنسورها، از جمله فلومترها، دارای عدم قطعیت یا خطا در داده های ارائه شده هستند، صنعت از چندین اصطلاح برای توصیف میزان نزدیک به جریان "واقعی" استفاده می کند. این اصطلاحات شامل دقت خواندن، دقت در مقیاس کامل، تکرارپذیری و وضوح است. یکی از تفاوتهای مهم در نحوه ارائه دادههای فلومتر، تفاوت در دقت خواندن و دقت مقیاس کامل است.
معرفی انواع فلومتر ها
فلومتر جرمی Coriolis
فلومتر جرمی یا کوریولیس براساس اصول اثر کوریولیس (پدیدهای که به موجب آن جرمی که در یک سیستم چرخشی حرکت میکند، نیرویی عمود بر جهت حرکت و محور چرخش را تجربه میکند) کار میکند، به همین جهت به این نام شناخته میشود. این فلومترها به عنوان فلومتر جرمی واقعی در نظر گرفته میشوند چون که نرخ جرمی جریان را مستقیماً اندازهگیری میکنند.
فلومترهای الکترومغناطیسی Electromagnetic Flow Meters
فلومتر الکترومغناطیسی ، که با نام جریان سنج mag شناخته می شود ، یک جریان سنج حجمی است که بیشتر در صنایع آب و فاضلاب و سایر مواردی که افت فشار کم و با هدایت مایع مناسب مورد نیاز است ، استفاده می شود. این دستگاه هیچ قطعه متحرکی ندارد و نمی تواند با هیدروکربن ها و آب مقطر کار کند. یکی از نکات مثبت این تجهیز نگه داری آسان است.
جریان سنج الکترومغناطیسی بر اساس قانون القای الکترومغناطیسی فارادی کار می کند. طبق این اصل ، وقتی یک محیط رسانا از میدان مغناطیسی B عبور می کند ، ولتاژ E ایجاد می شود که متناسب با سرعت v محیط ، چگالی میدان مغناطیسی و طول رسانا است.
فلومترهای فشار تفاضلی DP (فلومتر جابجایی مثبت)
دبی سنج ها یا فلومتر جابجایی مثبت، بر اساس جابجایی حجم های مشخصی از سیال از سمت فشار بالا به سمت فشار پایین در مسیر حرکت سیال کار می کنند. تعداد دفعاتی که این حجم مشخص می گذرد، اطلاعات لازم در زمینه دبی کل را می دهد. مقدار سیالی که از دبی سنج یا فلومتر می گذرد، مقدار فلو حجمی یا دبی حجمی می باشد.
انواع فلومترPD یا جابجایی مثبت
- دو روتوره (دنده، چرخ دنده بیضی، چرخ دنده مارپیچ)
- پیستون رفت و برگشتی دیسک nutating
- پیستون نوسانی یا چرخشی
فلومتر ونتوری Venturi Flow Meter
فلومتر ونتوری با به کار گیری از لوله های ونتوری ایجاد مانع در مسیر سیال شده که باعث بروز اختلاف فشار در سیال می شود، با اندازه گیری میزان این اختلاف فشار می توان دبی سیال را محاسبه نمود. ونتوری ها دارای دو بخش همگرا و واگرا هستند و به عنوان بخشی از خط لوله نصب می شوند وقتی سیال وارد بخش همگرا می شود بتدریج سرعت آن افزایش می یابد تا جایی که به نقطه دارای مینیمم قطر می رسد.
فلومترهای توربینی (Turbine Flow Meter)
فلومتر توربینی (Turbine Flow Meter) نوعی جریان سنج دقیق و قابل اعتماد است که در جهت مسیر سیال نصب شده و قادر به اندازه گیری دبی مایعات و گاز ها می باشد. در دستگاه پره ای به نام روتور وجود دارد که با عبور سیال به دور خود می چرخد. هر چه سرعت جریان سیال عبوری افزایش یابد روتور با سرعت بیشتری می چرخد. اندازه گیری سرعت چرخش روتور دبی حجمی جریان را تعیین خواهد کرد.
فلومتر اوریفیس Orifice Flow Meter
اوریفیس متر اساساً نوعی دبی سنج است که برای اندازه گیری میزان جریان مایع یا گاز، به ویژه بخار، با استفاده از اصل اندازه گیری فشار تفاضلی استفاده می شود. این فلومتر ها بیشتر برای کاربردهای قوی استفاده می شود، زیرا به دلیل دوام و مقاومت بالای آن شناخته شده است و بسیار مقرون به صرفه است.
با نزدیک شدن سیال به دهانه اوریفیس فشار کمی افزایش می یابد و با عبور از دهانه، فشار به طور ناگهانی کاهش می یابد. کاهش آن تا رسیدن به “ورید-کنتراکتا” ادامه مییابد و سپس به تدریج افزایش مییابد.
فلومتر اولتراسونیک Ultrasonic Flow Meter
فلومتر التراسونیک Ultrasonic Flowmeter برای تعیین سرعت سیال جریان در یک لوله از امواج صوتی استفاده میکند. در مواقعی که جریانی وجود ندارد، فرکانس امواج التراسونیک به یک لوله انتقال پیدا میکند و بازتاب آن نسبت به مایع سیال یکسان است. در زمان جریان، فرکانس موج بازتاب شده به خاطر تاثیر داپلر متفاوت میباشد. زمانی که سیال سریعتر حرکت کند، تغییر فرکانس به طور خطی افزایش پیدا میکند. فرستنده سیگنالها را از امواج منتقل شده و بازتاب آن به جریان درمی آورد تا سرعت جریان را تعیین کند.
کاربردهای فلومتر التراسونیک:
- نفت و گاز
- آب و فاضلاب
- برق
- مواد شیمیایی
- مواد غذایی و نوشیدنی
- داروسازی
- فلزات و معادن
- خمیر کاغذ و کاغذ
فلومتر ورتکس Vortex Flow meter
عملکرد فلومترهای ورتکس یا گردابه ای (Vortex) براساس ایجاد مانع در مسیر جریان سیال می باشد . این مانع باعث می شود که در پشت آن لایه هایی از جریان ناپایدار پدید آید که در نهایت باعث ایجاد گردابه هایی در جریان سیال می شود. فلومتر ورتکس (Vortex Flowmeter) یا فلومتر گردابی برای اندازه گیری شدت جریان سیال بر اساس اصل گرداب کار میکند. هر سیالی که از خط لوله با سرعت معینی، جریان دارد و از یک مانع ثابت عبور میکند، یک سری گردابهای متناوب در هر طرف بدنه منتشر میکند.
فلومتر در چه مکان هایی کاربرد دارد؟
کانال های باز، مانند رودخانه ها یا نهرها، ممکن است با جریان سنج اندازه گیری شوند. یا بیشتر اوقات، بیشترین کاربرد یک فلومتر و بیشترین تنوع دبی سنج ها بر روی اندازه گیری گازها و مایعات در یک لوله متمرکز است. بهبود دقت، دقت و وضوح اندازه گیری سیال بزرگترین مزایای فلومترها است.
فلومتر ها یا دبی سنج ها در چندین نوع ساخته شدهاند که هر کدام از فناوریهای مختلفی برای تشخیص جریان سیال استفاده میکند. دقت اندازهگیری هر نوع نسبت به انواع دیگر فرق میکند. حتی میتوان گفت کاربرد صحیح این تجهیزات نیز در دقت آن موثر است. از این رو بیشترین کاربرد های یک جریان سنج برای اندازه گیری گازها و مایعات در خطوط لوله متمرکز شده است.
برای مشاوره در خرید فلومتر ها و همچنین انواع تجهیزات ابزار دقیق می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کرده و با مشوران ما تماس بگیرید.
شماره تماس: 09171116058
دیدگاه خود را بنویسید