کنترل ها بخشی از تجهیزات ابزار دقیق می باشند که در صنعت های مختلف جهت اندازه گیری فرایند های فیزیکی مورد استفاده قرار می گیرند.در ادامه شما را با این تجهیز آشنا خواهیم کرد و به این سوال پاسخ می دهیم که کنترلر چیست؟ و چه کاربردی دارد.
پیش از آن با تجهیزات ابزار دقیق آشنا شوید: ابزار دقیق چیست؟
کنترلر چیست؟
کنترلر ها یا کنترل کننده های فرایند بخش مهمی از سیستم کنترلی می باشند.کنترلر یا کنترلکننده فرآیند، یک دستگاه الکترونیکی است که در یک سیستم حلقه بسته برای خواندن یک مقدار ورودی از یک دستگاه اندازهگیری و ارائه یک خروجی کنترلشده برای دستیابی و حفظ یک مقدار نقطه تنظیم مورد نظر استفاده میشود. نمونه نمودار زیر را ببینید:
کنترلر چگونه عمل می کند؟
متغیر کنترل شده توسط یک سنسور مناسب اندازه گیری می شود و به سیگنال قابل قبول برای کنترل کننده تبدیل می شود. کنترل کننده مقدار اندازه گیری شده را با مقدار مورد نظر مقایسه می کند و دستگاه کنترل را در صورت نیاز فعال می کند. دستگاه کنترل متغیر دستکاری شده را با تغییر خصوصیات مناسب برای دستیابی و حفظ سطوح دقیق و پایدار رفتار کنترل در نقطه تنظیم یا نزدیک به آن تغییر می دهد.
کنترل کننده فرآیند آن سیگنال را به خواندن PSI تبدیل می کند و نقطه تنظیم روی 250 PSI تنظیم می شود. کنترل کننده یک خروجی را به یک محرک سوپاپ ارائه می دهد. هنگامی که فعال می شود، دریچه باز می شود تا فشار به اتمسفر تخلیه شود تا زمانی که 250 PSI توسط مبدل فشار اندازه گیری شود. این فرآیند با نظارت و بازخورد مداوم تکرار می شود (حلقه ای) تا نقطه تنظیم مطلوب 250 PSI را با دقت حفظ کند.
مثال:
Gems 3100 Series - مبدل فشار فشار 275 PSI را در یک محفظه تحت فشار اندازه گیری می کند و یک سیگنال خطی مقیاس پذیر 4-20 میلی آمپر را به یک کنترل کننده West 6100 Plus Series ارسال می کند.
کنترلرها می توانند خروجی ها و گزینه های اضافی برای انجام عملکردهای کمکی داشته باشند:
- آلارم ها
- ارسال مجدد
- ارتباطات
- منبع تغذیه یکپارچه
- نقطه تنظیم از راه دور
- ورودی های دیجیتال
- و...
انواع کنترلر
کنترلر کامپیوتری (Pc Based)
این نمونه کنترلرهایی هستند که پردازش آن در کامپیوتر صورت میگیرد. این کنترلرها با نام نرمافزارشان شناخته میشوند؛ در این نوع کنترلر در صورت قطع ارتباط کنترلر با کامپیوتر، کار به صورت کامل متوقف خواهد شد.
سرعت خروجی در کنترلرهای کامپیوتری بسیار کم بوده و تابع سرعت کامپیوتر میباشند. این نرمافزارها با مشکل تعداد ورودی و خروجیها جهت میکروسوئیچها، امرجنسی (Emergency) و... روبرو هستند. برای استفاده از این کنترلرها از بورد واسط الکترونیکی استفاده میشود.
کنترلر نیمهکامپیوتری (Semi Pc Based)
کنترلرهای نیمهکامپیوتری از بوردهای الکترونیکی طراحی شده، استفاده میکنند. در این کنترلرها معمولا از میکروها به عنوان پردازشگر بین ورودی و خروجیها و همچنین درگاههای سروو موتور و استپ موتورها استفاده میشود.درکنترلر نیمهکامپیوتری بیشتر پردازش ها توسط برد انجام می شود. این کنترلرها عموما توسط پورتهای usb و یا سریال پورت به کامپیوتر وصل هستند و در حین عملکرد دستگاه این اتصال نباید قطع شود. به دلیل اینکه پارهای از محاسبات داخل کامپیوتر انجام میشود. ورودی و خروجیها مانند میکروسوئیچهای محورها، امرجنسی و … در کنترلر بررسی میشود. سرعت این کنترلرها بالاتر از مدلهای قبلی است و قیمتشان هم بالاتر می باشد.
بدون نیاز به کامپیوتر (Stand alone)
این نمونه از کنترلرها که جزء قدرتمندترین کنترلرها یه حساب میآیند، دارای پردازشگر داخلی هستند و با کامپیوتر ارتباط مستقیمی ندارند. اکثر توابع در این کنترلرها به صورت سختافزاری ایجاد شدهاند؛ یه همین دلیل دارای سرعت بسیار بالایی میباشند. ساختار داخلی این کنترلرهای بدون نیاز به کامپیوتر PLC میباشد.
جمع بندی
در این مطلب به این موضوع پرداختیم که کنترلر چیست؟ و انواع کنترلر ها را معرفی کردیم.همانطور که گفته شد کنترلر ها بخشی از تجهیزات ابزار دقیق می باشند که کاربرد بسیار زیادی در صنعت های مختلف داردند. جهت مشاهده و خرید تجهیزات ابزار دقیق مانند کنترلر ها می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کرده و با مشاوران ما در تماس باشید.
شماره تماس: 09171116058
دیدگاه خود را بنویسید